Om styrningen av bolagen i Norrköpings Kommun.

Hur man styr ett aktiebolag regleras av Aktiebolagslagen och gäller både privata, publika och kommunala bolag. Enligt denna ska verksamheten ledas av bolagets styrelse, som i sin tur utses av ägarna. Styrelsen arbete leds av en ordförande. Den verkställande direktören verkställer styrelsens beslut och rapporterar tillbaka.

Enligt Aktiebolagslagen finns två huvudprinciper att styra dotterbolag:

  • Via ägardirektiv, som styrelsen har att förhålla sig till i sin styrning av verksamheten
  • Genom direkt styrning av moderbolagets VD (koncernchef); d.v.s. VD i dotterbolaget rapporterar direkt till moderbolaget VD. I ett sådant fall har dotterbolaget enbart en så kallad pro forma styrelse, även kallad ”pappersstyrelse”.

Norrköpings kommun äger aktiebolaget, och koncernen, Rådhus AB, som i sin tur har 13 dotterbolag med en total omslutning på över 2 miljarder kronor. Dessa bolag har samtliga en styrelse och en VD som har att leda verksamheten.

Hur styr då Norrköpings kommun dessa bolag? Jo, här blandar man och ger. Ägardirektiv som klubbats av Kommunfullmäktige ska styra verksamheten, men trots detta styrs och rapporteras den även direkt genom koncernens vd, tillika kommunens högsta tjänsteman. Kommundirektören är nämligen både ansvarig för kommunens alla verksamheter med ca 11 000 anställda och VD i moderbolaget Rådhus AB.

Möjligheterna att styra koncernen mot effektiva resultat minskar kraftigt då samma personer sitter på flera stolar. Tjänstemän som ska styras av politiker styr i sin tur andra politiker i en salig röra. Debatten och spänsten i dialogerna uteblir när otydligheten ökar och hela styrelsen kortsluts emellanåt, då beslut tas i andra fora.

Tex är Reidar Svedahl, styrelseordförande i Upplev Norrköping, även engagerad i moderbolagets styrelse och sitter i kommunstyrelsen. Samma kommunstyrelse som äger moderbolaget där kommundirektören är VD och koncernchef, och där Upplev Norrköping med sin VD är ett dotterbolag.

Det värsta exemplet torde vara Lars Stjernqvist som under en period var ordförande i tre rakt nedstigande led. (Kommunstyrelsen, Rådhus AB, Visualiseringscenter). Detta är sannolikt olämpligt och innebär risk för jäv och intressekonflikt samt att det blir svårt att veta - för alla inblandade - vilken hatt man har på sig och vems intressen man företräder.

Jag törs påstå att vi som idag är engagerade i dessa dotterbolagsstyrelser tar våra uppdrag på allvar och bryr oss om verksamheten, inklusive resultat och balansräkning, med bolagets bästa i fokus. Vi förväntar oss tydliga spelregler från ägarna och tydliga mandat. Antingen har vi ansvaret och därmed frihet att agera inom ägardirektivet, eller så har vi ingen frihet och därmed inte heller något ansvar.

Vi vill inte vara gisslan som ställs inför färdigdiskuterade beslut. Inte när vi samtidigt har ett ägardirektiv och en aktiebolagslag som ger oss hela ansvaret. Det urholkar förtroendet för de kommunala bolagsstyrelserna och till sist även för hela demokratin.

Norrköping behöver ett nytt styre.