Nu är det val i världens största demokrati

Allmänt, EU, Indien / Permalink / 0
Det är inte bara den Europeiska Unionen som går till val i år. Även Förbundsstaten Indien håller val och det beräknas bli det dyraste valet någonsin. Ca 900 miljoner röstberättigade av Indiens 1,3 miljarder invånare går till de digitala urnorna under kommande veckor, då valet är spritt över tid i de 29 staterna på den Indiska subkontinenten mellan den 11 april och 19 maj. Huvudstaden är sist ut.

Ja, det är så Indien ser sig själva; inifrån och ut. Som mer eller mindre en kontinent, en konfederation av stater som samverkar tight på vissa nivåer och på andra förbehåller sig en relativt stor handlingsfrihet, som faktiskt ökar.

Det är lätt att tro att Europa är en komplicerad sammansättning av länder att få ihop men med ett globalt perspektiv står det sig slätt i jämförelse med världens största demokrati som hålls samman av bl a gemensamma yttre fiender till nordväst och nordost.

Tänk om vi kunde se Europa på samma sätt – med gemensamma fiender och gemensamma vänner i fokus. Då skulle vi gemensamt kunna ta oss an yttre hot och migration utifrån, och skydda våra yttre gränser. Vi skulle också kunna säkra rörligheten inom vårt eget område och förhindra de förflyttningar som skadar och motverkar våra demokratiska friheter, som EU finns till för att försvara.

Det kan tyckas avlägset, men de 29 Indiska staterna befolkas av skilda folkslag med 30 olika språk (22 officiellt antagna) och historiskt och kulturellt olika bakgrunder; liksom varierande klimat, ekonomiska förutsättningar och inte minst olika tyngdpunkt på religion. För nästan alla världens religioner ryms och samsas i denna stora demokrati, men den dominerande varierar. Det enda gemensamma språket är engelska. The Common Wealth is over and Great Britain may even leave the European Union -  men det engelska språket delar vi och det är här för att stanna.

Kulturer har vävts ihop och närt av varandra över tid; det är helgdagar mest hela tiden, det gäller bara att hålla reda på vems som är vems. Traditioner och ritualer smittar av sig och även kristna tenderar att välsigna sina bilar på Hinduiskt vis. Efter många år som handelsresande och därefter tre år boende här med min familj vet jag hur sann samverkan ser ut när så många människor bor så tätt. Det är konflikterna vi hör talas om i Sverige, inte att det till vardags fungerar osannolikt bra med tanke på olikheterna och skillnader i inkomstnivå. En anekdot jag brukar nämna är att under mina tre år då jag läste The Times of India (den största dagstidningen) varenda dag, så var Sverige med tre gånger på (den enda) utrikessidan. Dessa tre inslag var: en älg som käkat jästa äpplen och fastnat i trädet, städerskan som råkade sätta igång och krocka ett tunnelbanetåg och killen i Norrland som blev insnöad i en bil och överlevde ett dygn. Perspektiv, mina vänner. Perspektiv.

Så när du går och röstar den 26 maj, tänk då på hur litet Sverige är i världen och hur mycket mer ett enigt Europa kan åstadkomma.

Själv ska jag ta det lugnt här i Goa för nu är det "dry day" söndag, måndag och tisdag. Inte på grund av påsken i den i huvudsak kristna delstaten, utan för att det är val här på tisdag och då gäller det att upprätthålla ordningen.

För är det ju glädje och återuppståndelse vi har att se fram emot. Fastan och lidandet är över; en ny vår stundar och med den, förhoppningar om en nystart och en bättre värld.
(null)


Till top