Att samla till handling - inte bara i kris

Allmänt / Permalink / 0
"Moderaterna vill bilda nästa regering för att genomföra politiska reformer som vi verkligen tror på och samla människor till konkreta lösningar som ger resultat." Det meddelade vår partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas Sverigemöte i lördags.
 
Det här med att samla har ju varit något av ett tema under pandemin, för i en kris förstår människor att det är viktigt med handlingskraft. Själv tillhör jag dem som ständigt är lite beredda på kris, så för mig är det viktigt med handlingskraft hela tiden. Man vet nämligen aldrig när nästa kris kommer eller vad den kommer att ha för konturer. Men att den kommer vet man – och att regeringen ska måste kapabel att leda nationen genom den likaså. 
 
Att samla till handling får mig också att tänka på EU, där partierna i parlamentet är samlade i partigrupper, helt och hållet efter politik istället för nationalitet. Det är genom att förhandla och förankra i partigruppen som man kan få genom något i parlamentet. Så vilka är då dessa grupper…
 
Mitt på skalan vänster-höger hittar vi EPP (Europeiska folkpartiets grupp), de konservativa och kristdemokrater. Detta är den största politiska gruppen i EU parlamentet och i detta europeiska perspektiv återfinns den alltså i mitten och går mot höger. Det är här Moderater och Kristdemokrater hör hemma.
 
Till höger om EPP hittar vi gruppen ECR (Europeiska konservativa och reformister) de nationalkonservativa EU-kritikerna. Här finns Sverigedemokraterna och det regerande Polska partiet PiS (Lag och Rättvisa) som för övrigt fullständigt dominerar gruppen (ve o fasa).
 
Du kanske tänker att detta är högerextremisterna. Men dessa partier är i Europeiska mått mätt inte alls extrema. Det är inte ens säkert att det ungerska högerpopulistiska partiet är välkomna här, nu när de kastats ut från EPP (äntligen!).
 
Viktor Orbán meddelade nämligen att hans Fidesz-parti enast söker samarbete med partier som ”inte vill ha migranter, multikulturalism eller har försjunkit ned i HBTQ-vansinne”. Det är inte nödvändigtvis de frågor som ECR partierna vill driva i EU. 
 
Fidesz verkar endast välkomna hos ID (Identitet och demokrati) – gruppen längst till höger, där vi hittar de mest inbitna nationalisterna som Italienska Lega (störst), Le Pens Franska Nationell Samling, Tyska AfD samt Sannfinländarna och Dansk Folkeparti. There you go, grannländernas nationalister hittar vi alltså till höger om SD i EU parlamentet. 
 
Ja, vågar man lyfta blicken och släppa sargen om sitt sugrör och ta in andra perspektiv så märker man att allt är relativt och inte så enkelt att stoppa i lokalproducerade fack. En nyttig övning som fler borde prova på.
 
Precis som i EU parlamentet behöver vi också här i Sverige samla människor till konkreta lösningar. Moderaterna har både lösningarna och kraften att leda och förändra. Vilket den nuvarande regeringen uppenbart saknar, eftersom den är konstant sen på bollen.
 
För det är en sak vi inte får glömma – det är inte bara de EU-parlamentariker som vi väljer i EU-valet var femte år och skickar ner till Bryssel, som bestämmer i EU. Det finns ett par viktiga instanser till…
 
Först och främst har vi det Europeiska Rådet som fastställer EUs allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar; alltså de riktigt svåra frågorna som inte kan lösas stater emellan. Man fastställer också EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Och vilka sitter här – jo: alla ländernas statschefer! Här sitter alltså Stefan Löfven, jämte Merkel, Orban och alla andra.
 
I Europeiska Unionens Råd däremot, (jag vet, oerhört förvirrande), som antar lagar och samordnar politiken tillsammans med EU parlamentet – här engageras ministrar från medlemsländerna beroende på fråga. Och de svenska ministrarna är så klart de som utgör den svenska regeringen.
 
Slutligen har vi Europeiska Kommissionen som föreslår och genomför EU:s lagstiftning och politik. Här hittar vi kändisen Ursula von der Leyen som leder 27 kommissionärer – 1 från varje land. Just nu är det Ylva Johansson (S) som representerar oss i Kommissionen.
 
Tänk på det nästa gång du går till valurnan – den 11 september 2022 väljer du inte bara vilka som ska leda Sverige. Du väljer även vilka som representerar oss i EU där vi tar väldigt många strategiska beslut som påverkar vår vardag. Tänk då på vem som har både politik och kraft att driva den och samla stöd för det som är viktigt för Sverige - både i Sverige och i EU.
Vare sig det är kris eller ej.
 
 
Till top